Hvordan ser inficerede træer ud

Hvordan ser inficerede træer ud ?

Du kan ikke se om et træ er inficeret med Phytophthora - der skal tages en prøve, der så testes i et laboratorie.

Det er muligt at købe et testkit hvor man selv kan tage prøver og se om det er Phy der har angrebet. Det har jeg ikke afprøvet endnu - der er et link til testkit på siden "Eksperterne".

Der er 2 kendetegn der viser at der er en stor sandsynlighed for at træet er inficeret af Phy.


Stamme sår:

Ved rodhalsen og evt. længere op ad stammen er der mørke tanin pletter eller blødende sår og ofte er pletterne med små sorte tjærelignende udvækster af samme konsistens som harpiks. Træerne på de viste fotos th. er fra Danmark og testet positiv for Phy af  plantepatolog, Kirsten Thinggaard, med speciale i Phytophthora (ph.d).

Bøg, Nødebo- oktober 2012

Ahorn, 2009

Stilkeg

Hestekastanje 2012

De 5  fotos herunder er fra Moesgård og Wilhelmsborg, syd for Århus-DK. Træerne er endnu ikke testet for Phytophthora.  Det har ikke været svært at finde de viste træer med sygdomstegnene.  Ligegyldigt hvor jeg er taget hen for at se nærmere på træerne, finder jeg så mange træer der har disse kendetegn. Træerne står hvor mange mennesker færdes.

Trækronen:

I toppen  af træerne er der ingen eller kun få og små blege gule blade, der efter-hånden falder af og små bare kviste stikker op. Der vil være mindre og blegere løv end på andre normalt udseende træer af samme art. Hele blad-kronen vil

med tiden blive meget åben og træet ser ikke sundt ud. Det ses meget tydeligt midt på sommeren og indtil bladene normalt falder af træerne. I denne periode burde alle træerne se sunde og raske ud, så derfor er det nemmere at spotte syge træer. Inficerede træer vil typisk "blomstre" tidligt og kortvarigt.

Fotos: Beder omegn,  syd for Århus,  2013.    JLJ                                  

Moesgård skov syd for Århus 2014.

Velbesøgt område for Århusianere, turister, løbere, hestefolk, mountainbikere og formentlig også Phytophthora.

Alt for mange træer har det ikke godt.

Phytophthora er ligeglad med hvor store træerne er.  Når rødder på et træ er spist,  fortsættes der til næste træ.   JLJ 20014

Alle fotos herunder fra Beder og Malling, 2014 JLJ

UA-58975041-1

Der er ca. 7.000 kvadrat kilometer skov i Danmark. I UK (Storbritanien) regner man med at have fældet op til 6 millioner store træer fra 2010 til og med udgangen af 2014. Denne fældning er sket i håb om og skøn over, hvad der er nødvendigt her og nu, for at minimere spredningen af Phytophthora. Fældningen er ikke en sikkerhed for at endnu flere millioner store træer er eller bliver smittet. Samtidig med denne drastiske fældning er der lavet forskellige tiltag for at gøre alle opmærksomme på denne tikkende bombe og ændre vores adfærd når vi omgås planter og træer uanset hvor vi opholder os.